Skip to content

Bestanden en Mappen

De basis van het werken met een computer is het opslaan, inzien en beheren van bestanden. Een bestand is een verzameling van gegevens die op een computer worden opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld een tekstbestand zijn, een afbeelding of een programma.

Een map is een verzameling van bestanden en mappen. Een map kan dus ook weer mappen bevatten. Een map wordt ook wel een directory genoemd.

Bestandslokatie

Een bestand heeft een locatie op de computer. De locatie van een bestand wordt de bestandsnaam genoemd. De bestandsnaam bestaat uit de naam van de map waarin het bestand staat en de naam van het bestand. De manier waarop je verwijst naar een bestand is afhankelijk van het besturingssysteem.

In Windows kan je verwijzen naar een bestand op de volgende wijze:

C:\Users\Gebruiker\Documents\mijnmap\mijnbestand.txt

De C:\ verwijst naar de fysieke schijf waarop het bestand staat. In dit geval is dat de C schijf. De Users\Gebruiker\Documents\ verwijst naar de map waarin het bestand staat. In dit geval is dat de map Documents in de map Gebruiker in de map Users. De mijnmap\mijnbestand.txt verwijst naar het bestand. In dit geval is dat het bestand mijnbestand.txt in de map mijnmap. Merk op dat de mapnaam en de bestandsnaam worden gescheiden door een \.

In Windows zijn de namen van bestanden en mappen niet hoofdlettergevoelig. Dit betekent dat mijnmap en MijnMap naar dezelfde map verwijzen.

In Mac en Linux kan je verwijzen naar een bestand op de volgende wijze:

/home/gebruiker/mijnmap/mijnbestand.txt

De / verwijst naar de fysieke schijf waarop het bestand staat. In dit geval is dat de root schijf. De home/gebruiker/mijnmap/ verwijst naar de map waarin het bestand staat. In dit geval is dat de map mijnmap in de map gebruiker in de map home. De mijnbestand.txt verwijst naar het bestand. In dit geval is dat het bestand mijnbestand.txt in de map mijnmap. Merk op dat de mapnaam en de bestandsnaam worden gescheiden door een /.

In Mac en Linux zijn de namen van bestanden en mappen hoofdlettergevoelig. Dit betekent dat mijnmap en MijnMap naar verschillende mappen verwijzen.

Bestandsnaam extensie

Een bestandsnaam heeft een extensie. De extensie geeft aan wat voor soort bestand het is. Bijvoorbeeld een tekstbestand, een afbeelding of een programma. De extensie wordt gescheiden van de bestandsnaam door een .. Bijvoorbeeld mijnbestand.txt. De extensie van dit bestand is .txt. De extensie van een bestand is niet verplicht. Als een bestand geen extensie heeft, dan kan het besturingssysteem niet zien wat voor soort bestand het is. Het is daarom verstandig om altijd een extensie te gebruiken.

Veelgebruikte extensies zijn:

Extensie Soort bestand
.txt Tekstbestand
.jpg Afbeelding
.png Afbeelding
.docx Word document
.zip Gecomprimeerd
.md Markdown
.html Webpagina
.css Stylesheet
.js JavaScript
.py Python
.ts TypeScript

Bestandsnaam conventies

  • Een bestandsnaam mag alleen letters, cijfers en de volgende tekens bevatten: -, _, ..
  • Een bestandsnaam mag niet beginnen met een cijfer.
  • Een bestandsnaam mag geen spatie bevatten. (Niet verplicht door het besturingssysteem, maar wel verstandig om te doen.)
  • Een bestandsnaam mag niet eindigen met een ..
  • Een bestandsnaam mag niet langer zijn dan 255 tekens.

Oefening: Extensies

Sommige type bestanden zijn eigenlijk andere typen. Op basis van de extensie van een bestand verzint het besturingssysteem hoe het bestand behandeld moet worden. Dit kan je zien door de extensie van een bestand te veranderen.

  • maak een word document met de naam mijnbestand.docx
  • verander de extensie van het bestand naar .txt en open het bestand door hier dubbel op te klikken

Wat gebeurt er? Waarom? Beschrijf dit in een markdown bestand en zet dit bestand in je gitlab repository.

  • verander de extensie van het bestand naar .zip en open het bestand door hier dubbel op te klikken

Wat gebeurd er nu? Waarom? Beschrijf dit in een markdown bestand en zet dit bestand in je gitlab repository.

Tip: Verborgen extensies

In veel besturingssystemen worden extensies standaard verborgen. Dit betekent dat je de extensie van een bestand niet ziet. Je kunt dit uitzetten in de instellingen van je besturingssysteem.