Think Make Check process (TMC)¶
Het ontwerpen van goede gebruikersinteractie kan alleen als de gebruiker centraal staat in het ontwerpproces. Dit betekent dat je de gebruiker moet betrekken bij het maken van je ontwerp en je applicatie. De gebruiker zal dus niet alleen aan het begin en aan het eind betrokken zijn, maar ook tijdens het ontwerpproces.
Om dit te structureren definiëren we drie verschillende fasen die je iteratief(herhalend) doorloopt: Think, Make en Check.
graph LR
A([Think<br><br>research<br>ideation<br>mental models<br>test results<br>])
B([Make<br><br>prototypes<br>wireframes])
C([Check<br><br>user tests<br>expert reviews<br>heuristics])
A --> B --> C --> A
Deze fasen zijn niet lineair, maar iteratief. Dit betekent dat je niet eerst de Think fase doet, dan de Make fase en dan de Check fase. In plaats daarvan doe je een beetje Think, dan een beetje Make, dan een beetje Check, en dan weer een beetje Think, etc. Je kan dus bijvoorbeeld eerst een prototype maken, dan een gebruikerstest doen, en dan weer een prototype maken, en dan weer een gebruikerstest doen, etc.
Think¶
In de Think fase doe je onderzoek naar de gebruiker en de context waarin de gebruiker je applicatie gaat gebruiken. Dit doe je door middel van verschillende onderzoeksmethoden. bv Interviews, Storyboard, Brainstormen. De resultaten van dit onderzoek gebruik je om een ontwerp te maken.
Make¶
In de Make fase maak je een ontwerp. Dit kan een prototype zijn, maar ook een wireframe of een schets. Het is belangrijk dat je in deze fase snel en goedkoop kan itereren. Dit betekent dat je niet te veel tijd moet besteden aan het maken van je ontwerp, maar dat je snel een ontwerp moet kunnen maken en testen. Dit kan bijvoorbeeld door een prototype te maken in Figma, of door een schets te maken op papier.
Check¶
In de Check fase test je je ontwerp. Dit kan je doen door middel van een gebruikerstest, een expert review of een heuristische analyse. De resultaten van deze test gebruik je om je ontwerp te verbeteren.