7-segment display¶
Een zevensegmentendisplay, ook wel 7-segment display, is een component dat is opgebouwd uit verschillende segmenten welke samen een karakter kunnen vormen, mogelijk heb je ze wel eens gezien in de vorm van een digitale klok bij jou thuis of als scoreboard bij een sportwedstrijd.
Doordat achter elk segment een losse LED zit is het mogelijk om verschillende karakters te tonen. De naam ‘7 segment’ komt van de 7 segmenten die nodig zijn om de getallen 0 tot en met 9 te kunnen vertonen. Er zijn echter ook varianten met meer segmenten, bijvoorbeeld als je ook een punt(.) wilt gebruiken om een decimaal getal weer te kunnen geven.
Wanneer je getallen wilt laten zien bestaande uit 2, 3 of meer cijfers komt het neer op meerdere van deze display’s achter elkaar te plaatsen. Om deze display’s aan te sluiten is er wat slims bedacht, want stel je zou 4 getallen willen laten zien, dan heb je 8 x 4, dan heb je 32 aansluitingen nodig op je microcontroller om deze allemaal aan te kunnen sturen! In plaats daarvan maak je gebruik van een multiplexer.
Aansluiten¶
Allereerst is het goed om eerst te kijken naar de pin-layout van een 7-segment display met 4 getallen. Deze is als volgt:
Pin-layout van een 7-segment display met 4 getallen |
Je ziet hier een reeks van pinnen:
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- decimal
En de resterende pinnen:
- D1
- D2
- D3
- D4
De eerste reeks aan pinnen zijn, zoals je misschien al hebt geraden, voor elk segment
De segment-indicatie (A, B, C, etc.) komen overeen met de segmenten in deze afbeelding. (bron) |
De tweede reeks, de D1 t/m D4, zijn om aan te geven welk digit(/positie) je wilt zetten. D1 voor positie 1, D2 voor positie 2, etc…
Je geeft elk van deze pinnen, de segmenten maar ook de digits, een pin op je microcontroller. De segmenten sluit je aan met een weerstand.