Domeinnamenstructuur¶
De structuur van domeinnamen op het internet is hiërarchisch opgebouwd en bestaat uit verschillende niveaus, gescheiden door punten. Van rechts naar links zijn deze niveaus als volgt:
-
Top-level domain (TLD): Het meest rechter deel van de domeinnaam. Voorbeelden zijn generieke TLD’s (gTLD’s) zoals
.com
,.org
, en.net
, en country-code TLD’s (ccTLD’s) zoals.nl
,.uk
, en.de
. -
Second-level domain (SLD): Het deel direct links van de TLD. Dit is vaak de naam van het bedrijf, organisatie, of individu. Bijvoorbeeld, in
example.com
isexample
het SLD. -
Third-level domain (subdomein): Het deel links van het SLD. Dit wordt vaak gebruikt om specifieke diensten of afdelingen binnen een organisatie aan te duiden. Bijvoorbeeld, in
blog.example.com
isblog
het derde niveau.
Elke subdomein kan verder worden onderverdeeld in meer subdomeinen, waardoor een diepere hiërarchie ontstaat. De volledige domeinnaam moet uniek zijn binnen de context van de TLD.
De opbouw begint bij de root, aangeduid met een lege string aan het eind, en werkt zich naar links toe uit. De root zelf wordt meestal weggelaten in de weergave, maar is impliciet aanwezig.
Daarnaast bevatten domeinnamen alleen letters, cijfers en koppeltekens, zonder spaties of speciale tekens. Domeinnamen zijn ook niet hoofdlettergevoelig, wat betekent dat “Example.com” en “example.com” als dezelfde domeinnaam worden beschouwd.
Verdere informatie¶
- ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is verantwoordelijk voor het beheer en de coördinatie van het domeinnaamsysteem om een stabiel en veilig gebruik van domeinnamen wereldwijd te waarborgen.
- In Nederland wordt het Nederlandse deel van het internet beheerd door SIDN
- Wikipedia; Domeinnaam