Skip to content

Probleemstelling

Nadat je de probleemanalyse hebt geschreven, bepaal je op basis hiervan welk probleem/vraagstuk je gaat onderzoeken. Dit heet de probleemstelling.

Een probleemstelling beschrijft kort en krachtig het probleem/vraagstuk dat je gaat onderzoeken. De organisatie heeft een probleem, of wil iets krijgen wat er nu nog niet is. Als de organisatie alle kennis had die nodig is om het probleem op te lossen/te realiseren wat er nu nog niet is, had ze dat al gedaan. Er ontbreekt dus kennis bij de betrokkenen. Op basis van die kennis kunnen oplossingen worden ontworpen. Die ontbrekende kennis verkrijg je via goed onderzoek.

Je analyseert als eerste wat de vraag/het probleem precies is (probleemanalyse). De probleemstelling van je onderzoek beschrijft kort de context, het probleem en je geeft de belangrijkste argumenten ter onderbouwing van het probleem [^1].

Vervolgens kun je de doelstelling en de vraagstelling van je onderzoek bepalen. De doelstelling geeft aan wat je aan de organisatie oplevert aan het einde van je onderzoek: kennis die er nu nog niet is, in de vorm van een voorstel/ontwerp, of een diagnose van het probleem. Als je het probleem en doelstelling helder hebt dan kan je aan de vraagstelling werken.

[!1]: Benders, L. (2023, January 25). Formuleer een goede probleemstelling voor je scriptie | Voorbeelden. Scribbr. https://www.scribbr.nl/starten-met-je-scriptie/probleemstelling/