Eigenschappen en uitdagingen¶
Wanneer je bezig bent met een studie of aan het werk bent, ontwikkel je jezelf. Om dat te doen is het handig om te weten wat je sterke eigenschappen zijn, maar ook wat je valkuilen zijn. Het leren kennen van je valkuilen, ermee om leren gaan en ze overwinnen, zijn je persoonlijke uitdagingen. Op deze pagina zie je een aantal oefeningen. Je gebruikt de uitkomsten van deze oefeningen om smart leerdoelen op te stellen.
Oefening 1 - Kwaliteitenspel
Door middel van het kwaliteitenspel kun je nagaan hoe goed jij jouw medespelers en je jezelf kent. Hoe zie jij de ander en hoe ziet de ander jou? Wellicht ziet de ander kwaliteiten bij jou waar jij je niet van bewust bent.
Van de spelvormen die worden genoemd zijn spelvorm 1, 2 en 3 bestemd voor gebruik in groepen en teams. Spelvorm 4 is geschikt voor individuele coaching of om alleen te spelen.
- Vraag je docent om een exemplaar van het kwaliteitenspel
- Reflecteer op de uitkomsten in de vorm van een STARRT
Oefening 2 – Persoonlijkheidstest
- Door middel van de Belbin-test krijg je snel duidelijk vanuit welke rol je gebruik kan maken van je sterke eigenschappen. Ook wordt duidelijk welke valkuilen je tegen kan komen.
- Met de DISC-test kun je snel je DISC-type en je persoonlijkheidsprofiel bepalen. Ontdek hoe je gedrag tegenover anderen en de dingen die je dagelijks doet worden voorspeld door de vier DISC-factoren Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Consciëntieusheid.
Let op
Het kan zijn dat je jezelf helemaal niet herkent in de uitslag van de online test. Om zeker te weten of de punten wel kloppen kun je de uitslag eens overleggen met iemand uit je directe omgeving of je studentbegeleider. Het kan natuurlijk zijn dat er echt iets niet klopt, maar het kan ook zijn dat jouw beeld over jezelf niet helemaal klopt. Neem de uitslag van de test dus niet direct aan als de waarheid, maar denk er wel eens goed over na.
Oefening 3 – Feedback
Kom je er zelf niet helemaal uit? Vraag het dan eens aan mensen uit je directe omgeving, zoals je ouders, vrienden of (oud)collega’s. Zij kennen je goed en kunnen input geven. Niet alleen kunnen zij je sterke punten benoemen, maar vaak ook wat zwakke punten. Men weet vaak beter waar ze goed in zijn dan waar ze minder goed in zijn. Logisch, want het is natuurlijk leuker om ergens wel goed in te zijn. Vraag je directe omgeving niet alleen naar jou sterke en zwakke punten, maar ook naar hun argumentatie. Waarom vinden zij dat die punten bij jou passen? Zie pagina Feedback.
Bronnen¶
Meer leren¶
Bron | Doel |
---|---|
Teamrollen volgens Belbin | Welke rollen zijn er volgens Belbin in een team? |
Uitleg DISC (Marston, 1928) | Deze methode geeft je een beeld van je eigen persoonlijkheid en natuurlijke gedrag. |
Bronnen¶
- Marston, 1928. The Emotions of Normal People.