Data Flow Diagrams¶
Data Flow Diagrammen (DFD) zijn een industry standard manier om de componenten van een system en de interacties daartussen inzichtelijk te maken, om zo duidelijk maken hoe dat door een system loopt.
Kort samengevat geeft een DFD een systeem weer met 5 verschillende componenten:
- Data Stores: Verzamelingen van één ‘groep’ ‘stilstaande’ data, meestal in een database. Dit zijn bijvoorbeeld klantgegevens, bestellingen, rekeningen, etc. Één database bevat meestal meerdere groepen data, en dus meerdere Data Stores.
- Processen: momenten in de bedrijfsprocessen waar data verwerkt of gebruikt wordt. Bijvoorbeeld het ontvangen & verwerken van bestellingsinformatie & klantgegevens om een order te creëeren, het ontvangen van meetgegevens, of het verzenden van bestellingen.
- Terminators: dit zijn de “eindpunten” van het systeem; entiteiten waar je systeem mee interacteert, maar geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld klanten of aannemers.
- Data Flows: geven aan hoe data door het systeem loopt. Data Flows representeren één klasse data en zijn daar ook mee gelabeld. Zo zal er tussen de Terminator Klant en het proces Bestelling aannemen bijvoorbeeld een dataflow “bestellingen” lopen.
- Trust Zones: geven een grens aan tussen delen van het systeem die je vertrouwt, en delen die je niet vertrouwt omdat je er geen controle over hebt. Trust Zones zijn ook een indicatie van de “splash zone” van een potentiële hack: als één element in het diagram wordt gehackt, zijn alle andere delen in dezelfde trust zone ook in gevaar.
Voor een volledige uitleg van Data Flow Diagrammen kun je terecht bij hoofdstuk 9 (pagina 146) van het boek “Just Enough Structured Analysis” van Ed Yourdon.