Gebruikersacceptatietesten¶
Naast het regelmatig uitvoeren van Think-Make-Check (TMC) cycli zoals je in vorig semester hebt gedaan, ga je dit semester ook een begin maken met testen. Voor blok 3 beperken we ons tot gebruikersacceptatietesten, op zijn Engels heten dit User Acceptance tests (UAT).
Normaliter worden gebruikersacceptatietesten uitgevoerd door de klant van een product, om te verifiëren of het product voldoet aan de wensen voordat het in productie genomen wordt.
In blok 3 ben je echter de baas over je eigen product. LucaStars geeft je hier in zekere zin een vrijbrief om te kunnen ontwikkelen wat je wilt. Tijdens Sprint Reviews krijg je feedback van de Product Owner en LucaStars verwacht dat je iets met deze feedback doet. Buiten dat is het echt de game van het team.
Dit betekent dat je binnen het team je werk moet laten testen door de andere teamleden, en jijzelf het werk van de andere teamleden moet testen.
Je moet voor het eind van sprint 3 twee uitgebreide UAT’s hebben uitgevoerd op het werk van anderen, en twee van jouw taken moeten een uitgebreide UAT hebben ontvangen.
Pas vanaf sprint 2!
Omdat bij sprint 1 alles nog heel pril is, mag je pas UAT’s uitvoeren op het werk dat gedaan wordt in sprint 2 of 3.
Bij een UAT doe je het volgende:
- Je kiest een taak van een ander teamlid die op de status Verify staat
- Je controleert of de taak volledig is afgerond, als in: alles is afgevinkt
- Je schakelt met Git naar een branch waar het werk van deze taak op staat
- Je controleert of er volledig is voldaan aan de Definition of Done
- Je controleert of de beschreven functionaliteiten in de taken en acceptatiecriteria daadwerkelijk aanwezig zijn, niet alleen vanuit code, maar ook of je het in het spel terug kunt zien.
Bovenstaande checklist en resultaten leg je vast in een “Testresultaten” document in de docs
-map van je startproject.
In dit document maak je duidelijk:
- Welke taak is er getest?
- Door wie is de test uitgevoerd?
- Wat zijn de resultaten van bovenstaande checklist? Waarbij per beschreven taak en acceptatiecriteria beschreven wordt of dit wel of niet aanwezig is in het eindresultaat.
- Je sluit het document af met een conclusie, waarin je aangeeft of de taak wat jouw betreft is afgerond of nog een keer door het andere teamlid nagelopen moet worden.
Het resultaat van de UAT zet je als commentaar onder de taak in Gitlab, met een link naar het testresultaat.
Geen template
Er is hier geen template voor beschikbaar in het startproject. Stem met je team af waar deze documenten op de documentatie site komen te staan en hoe ze er qua formaat uitzien, zodat iedereen hetzelfde doet.